Här hittar du tidigare blogg inlägg:

 

Var aktiv på Symbolernas Dag lördag den 22 mars 2014.

 

Tredje året i rad vill vi nu inbjuda till SYMBOLERNAS DAG. Vi håller på att skapa en tradition.

VÅRDAGJÄMNINGEN infaller samma vecka. Låt det inspirera oss! Vi kan se det som vårens och ljusets ankomst i vår del av världen, som ett dygn av jämvikt där det är lika mycket dag som natt, ljus som mörker för oss alla på jorden eller fira det som ett nyår med eldfest, vilket de persisktalande folken har som tradition.

 
Årets tema i föreningen är dessutom CEREMONIER och RITUALER, så kombinationerna ger obegränsade möjligheter.

Genom att på samma dag erbjuda aktiviteter på många olika platser har vi möjligheter att få uppmärksamhet och visa hur man kan arbeta med symboler för personlig utveckling, pedagogik och livstolkning och vad man för övrigt kan få ut av att tänka symboliskt i olika sammanhang. De aktiviteter vi erbjuder kan varieras i det oändliga.

 

Ambassadörer i Symbolvärlden, passa på att vara med!

Tänk efter vad du vill bidra med! Vilka du skulle vilja gå samman med! Läs mer på våra medlemssidor här!


Karin Axzell-Nymark, Astrid Ståhlberg, Dorothy Béen, Stockholm (jan 2014)


Eldfest på Bistingsmåla gård.

Mars 2014/ Marie-Louise Canova

"Året är fullt av passager, övergångar till nya rum, trösklar till nya möjligheter i våra liv. Livet är en oförtröttlig dans av tillväxt och stagnation, skratt och gråt, mörker, ljus. Det är i detta nu vi väljer våra liv."
 
Läs mer
  Om en inbjudan att fira vårdagjämningen 1999.
   

 

Tjugondag Knut 
Januari 2014/ Eva Lillqvist
God fortsättning på symbol året 2014. Avstavning eller inte på symbolåret? Ser kroppsdelar i en inre syn... 2013 fick vi en hoper nya ord som t.ex 5:2 diet, bjudkaffe, carpa, embrejsa, funktionell dumhet, fäbodifiering, hikikomori, hypa, satsig, snippgympa. Några av dessa kommer att införlivas i våra nyårslöften som enskild person eller för oss som symbolförening.


I anslutning till föreningens debatt om ceremonier och ritualer så har en fråga etsat sig fast i mitt huvud, det här med avslut. Hur man gör avslut i stort och smått, på möten, relationer, jobb etc? Nu är det julen som ska dansas ut med Knut och lite dragspel. Danske prinsen Knut Lavard dog 7 januari 1131, blev helgonförklarad och det är till hans minne Knutsdagen firas fast vi numera dansar, slänger ut granen och käkar godis från fiskdammen.


Vi fortsätter utmaningen och uppmaningen att delge varandra dina ceremonier och ritualer. Skicka din ritual/ceremoni till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Vill passa på att informera om Symbolernas Dag 2014 som förläggs till vårdagjämningstiden 22 mars. Håll utkik i FB, här på hemsidan och med ombuden i din region.

 

Hälsningar från en julgransplundring nära dig!

 

Låt oss samla på och skapa alternativa ceremonier och ritualer.

Jag startar här ett upprop bland alla oss i Symbolföreningen! Ett upprop att samla alla dessa stora och små ceremonier, ritualer vi använder och deltagit i. Nu menar jag alternativa ceremonier och ritualer som vi skapat själva. Sådant som kan hjälpa oss att rama in och tydliggöra alla livets utvecklingssteg och utmaningar.

 

Tanken är att skapa en idébank och skattkista där vi kan hämta inspiration. Läs fortsättning

 

Camilla W Sand, Östersund (okt 2013)

 

 

Dela med dig av dina idéer och erfarenheter!

 

Lördagsmys...tik 
December 2013/ Eva Lillqvist

Jag fastnade framför TV:n igår och såg en film där jag framåt slutet av filmen kom på att jag sett den förrut. Har du varit med om det? Det var Stanley Kubricks sista film, Eyes Wide Shut med Tom Cruise och Nicole Kidman i huvudrollerna. En film efter den österrikiska författaren Arthur Schnitzlers novel Traumnovelle.

 

Jag slogs dock av all symbolik på alla plan i filmen i dröm och i olika medvetandetillstånd. Något som jag blev än mer varse när jag såg filmen denna gång. Att Kubrick dog strax före lanseringen av filmen gav fart åt konspirationsteorier angående möjliga avslöjanden av Illuminatis förehavanden och existens. En omfattande symbolanalys av filmen kan du läsa på: http://illuminatiwatcher.com/illuminati-symbolism-and-analysis-of-eyes-wide-shut/ 

 
På senaste styrelsemötet kom frågan upp och ett förslag på att i de flesta av besluten och det som kommuniceras i föreningen detta år ska ritual-ceremoni-konsekvens-analyseras.

 

Så hur uppfyller då denna film vårt arbete med ritualer och ceremonier? Den väcker en fråga om gott och ont, om ceremonier och ritualers kraftfält, i vems namn...

 

I dessa stundande juletider med alla våra traditioner, fester och ritualer av profant eller sakralt slag så finns det spår här och där av religiösa förtecken liksom i filmen.  Vi fortsätter utmaningen och uppmaningen att delge varandra dina ceremonier och ritualer. Skicka din ritual/ceremoni till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vi önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt symbolår 2014
och du... stressa lugnt! 


Några bidrag:

Gemenskap i sorgen. Taina Luodelahti, Lindesberg (okt 2013)  Läs mer här

 

En trygg kvällsritual. Ewa-Britt Andersson, Göteborg (nov 2013)

 

Jag vill göra varje dag så bra som det någonsin går och brukar göra en kvällsritual för att markera övergångarna från en dag till en annan. I en vardag med stress och många krav kan vi behöva en ritual där man "töms" på oroliga tankar, skuldkänslor osv innan man går och lägger sig.
Läs mera ...

 

 

Namngivningsceremoni för mitt första barnbarn!

 

Vilken ära att få hålla mitt första barnbarns namngivningsceremoni! Vi höll till hemma hos min dotter i deras vardagsrum. De hyr på en gård och rummet har högt i tak och takmålningar. Vi styrde bort deras vanliga möblemang och gjorde en scen med hjälp av ett grönt tyg på golvet. Vi hade ett pelarbord där jag dukade med en skål med vatten, blommor och ett ljus. På ljusstaken hade jag bränt in mitt barnbarns namn. Jag hade även ett tennarmband med hans namn på.

dop2

Det var över 40 nära och kära som kom. De fick sitta på stolar och filtar och kuddar på golvet. Jag inledde med att hälsa alla välkomna och berättade att Elin och Pether valt att inte ha ett traditionellt dop men att de tror på livet, kärleken. De tycker också att varje barn är ett mirakel! Detta ville vi fira i en ceremoni.

 

Jag berättade att vi valt att duka bordet med elementen vatten, jord och eld och att det fjärde elementet vind, tänkte jag föra in genom att berätta en saga. En otroligt vacker saga som handlar om en vinds liv. ....
Så började jag. Här
kan du läsa vidare om hela ceremonin.

 

Camilla W Sand, ledamot Symbolföreningen (aug 2013)

 

 

Kreativ kurshelg på Väddö Folkhögskola 28-30 juni 2013 med Ingrid Thorngren och Karin Nymark Axzell

Vi var 8 tjejer som tillsammans öppnade våra sinnen i en mysig miljö med mycket natur på Väddö Folkhögskola.
Temat var "Vad vill kroppen säga dig?" Syftet var att ge oss tillfälle att komma i kontakt med vår fysiska kropp och samtidigt se hur den påverkar självkänslan och vårt välmående.

Vi målade, mediterade, gjorde symbolfigurer i lera, gick gångmeditation, gjorde mandala i naturen över vår livssituation, dansade loss i kaos och svävade runt med slöjor i en känsla av frihet och mycket mer. Vi grät och skrattade och när söndagen var till ända kände vi samtliga att vi återskapat kontakten med våra kroppar och kommit till insikt vad vi behövde just nu.

 

IngKar
Ingrid och Karin har fördjupat sitt samarbete under 2012. Deras gemensamma utgångspunkt är Psykosyntesen som teori för personlig utveckling. Med den kreativa symbolpedagogiken som metod har de utvecklat ett gemensamt koncept för personlig utveckling med fokus på balans i livet och stärkt självkänsla. Fyra olika kurser finns med i konceptet.
1. Tankarna 2. Kroppen 3. Känslorna 4. Själen.

Det är alltid givande att gå på kurs i Symbolarbete. Det finns alltid övningar jag inte har gjort förut och även om jag har det, finns det ändå något nytt att upptäcka. Att möta sig själv och andra, upptäcka naturens symbolik och sedan få landa i sin egen underbara kropp kändes jätteskönt :) Precis vad jag behövde.
 
En härlig kurshelg!  Tack Ingrid och Karin! 
 

 

Marie Kattilakoski, ledamot Symbolföreningens styrelse (juli 2013)

 
 
”Kusinträff” i Stockholm 25 maj 2013 på temat Lika-Olika-Unika

Vi är runt 25 personer som samlas i Metanoovas lokal på Götgatan i Stockholm för att delta i ”kusinföreningarnas” andra workshop på temat ”Lika–Olika–Unika”.
Pigga morgonhälsningar från förväntansfulla deltagare surrar runt i rummet. Flera kontakter med nya kusiner etablerades redan vid förra workshopen.

Den snabba presentationsrundan vittnar om vana, professionella och självständiga yrkesutövare. Här finns psykosyntesare, psykodramautövare, gestaltterapeuter, symbolare, uttryckande-konstterapeuter och några som arbetar med familjekonstellationer – många med flera utbildningar och bred kompetens. Förväntan stiger ytterligare.
Utan dröjsmål ges några korta praktiska riktlinjer för dagen. Den frivilliga ”patienten/klienten” presenteras tillsammans med de tre terapeuterna.

Den första terapeuten är gestaltare. Sessionen startar med en dröm och vi alla dras med och känner igen oss när drömmens gestalter byter skepnad med ”riktiga människor”. De står, liksom, bakom varandra och byter plats i minnesbilderna som framkallas i våra inre. Terapeuten använder ”stolen” för gestaltning och rollbyten. Händelser och samtal kommer till en tydlig och självklar slutpunkt.

Efter lunchfikat får patienten möta en psykosyntesare och vi, deltagare i ringen, följer förloppet lika engagerat som i första passet. Kroppsmedvetande och guidad visualisering är huvudmetoderna.
Deltagarnas frågor och reflektioner efteråt berikar ytterligare.

Den tredje och sista terapeuten är utbildad inom många olika områden: uttryckande konst, bildterapi, musikterapi ... Målande blir uttyckssättet och vi följer med i den lugna takten, där patientens bild, steg för steg, växer fram på papperet och förtydligar och synliggör.
Vi som deltar är helt förstummade inför den självklara förståelsen vi upplever. Metoderna och terapiformerna flätar samman och kompletterar varandra. Vi tycks vara mer lika än olika. Kusin blir syskon!

Vi sammanfattar med att konstatera att detta är vidareutbildning av högsta kvalitet, ”säkra” utbildningsdagar till ringa kostnad.
Vi ser redan fram emot nästa workshop med "kusiner” på temat Lila-Olika-Unika 26 oktober 2013.
Vi uppmuntrar er symbolare i regionerna, att söka upp ”kusiner” på era orter och kolla intresset för sådana här ”kusinträffar”. Det är otroligt inspirerande och stärker allas yrkesroller.

Astrid Ståhlberg, ledamot symbolföreningens styrelse (juni 2013)

Maj 2013

 

En fin ritual

Min mamma gick bort i början av april. Det var egentligen ingen chock för oss. Hon hade drabbats av en kraftig hjärtinfarkt året innan, fick äta en mängd tabletter och blev tröttare och tröttare. Hon ville inget hellre än att komma härifrån och hon och vi hennes barn hoppades ju att hon skulle få sin vilja igenom även om det kändes otroligt sorgligt med den tanken. Det dröjde ytterligare ett år då min syster hittade henne på golvet vid sin säng i början av april, hon hade lämnat oss.


begrav

Vi hade pratat med henne innan hur hon ville ha sin begravning och hon svarade att det spelade ingen roll, hon är ju ändå inte där sa hon men ni kan ju alltid sprida min aska utanför Rörö om det går. Rörö hade alltid varit hennes älsklingsö. Hon bodde där på somrarna som barn och ungdom och åkte alltid dit på äldre dar. Vi hade förberett oss, alla nödvändiga papper var skrivna och godkända och lördagen den 18 maj åkte familj, släkt och vänner ut till Rörö med mammas aska i en urna. Vi gick hela vägen på stigen i väster som hon alltid gick för att bada på sitt älskingsställe i norr. Vi bar hennes urna hela vägen och när vi kom fram till klipporna i norr klädde vi urnan med vackra blommor.

Vi åkte ut med min kusins båt och la urnan i vatten. Den gled i väg på vågorna, förbi hennes vik där hon alltid hade simmat och ut mot det öppna havet för att efter några minuter sjunka och lämna kvar en slinga av blommor. Alla vinkade och sa; hej då mamma, moster och vän. Vi ses! Sorgen och saknaden kommer alltid att finnas men vi är så tacksamma att hon till slut fick som hon ville. Det blev en fin ritual och upplevelse för oss alla, ett minne för livet. Och jag är säker på att hon tittade ner på oss från sin himmel och skrattade och tyckte att detta var jättekul. Nästa gång är det vår tur sa min syster. Ja, svarade jag, men jag är inte det minsta rädd.


Marie Kattilakoski, ledamot Symbolföreningens styrelse (maj 2013)

 

 

April 2013

 

Magiska möten i Symbolernas Värld på Symbolernas Dag

 

Så har årets Symbolernas Dag gått av stapeln och det är fantastiskt att se och höra hur många medlemmar som engagerade sig under dagen. Tack alla ni som ställde upp och tack alla ni kom kom och provade på! Några röster hämtade från Ringar på vattnet på Facebook:

 

alt

 

 • I Mälardalen kördes dubbla pass, både lördag och söndag, och deltagarna fick bl a måla. Läs mer och se bilder här.
 •  "Vilken härlig symbolernas dag vi hade i Stockholm. Spännande övningar, gamla och nya bekantskaper och många givande diskussioner. Tack alla!" Läs deras dokumentation här
 • "Symbolernas dag i Göteborg blev en kanondag! I strålande vårsol kom 30 personer och deltog i en mix av föreläsningar och kreativa övningar. Verkligen lyckat." Läs en rapport och se bilder här.
 • "I Höör kom 6 personer och provade på vår workshop med måleri och berättande. En energirik och härlig dag! Tack alla som var med och delade denna upplevelse!" Läs mer här.
 • "Symbolernas Dag i Bildsmedjan Steninge/Halmstad var fin och nära. Symboler från barndom, "vuxendom", hinder och framtida mål/skatt. Vi följde andningen in i kroppens blodomlopp och fick vila i hjärtats mitt där vi fann våra tre symboler. Ljus, glädje, insikter och fågelsång inramade dagen. Tack och kramar till er som vad med och till alla andra."
 •  
 • alt
 •  
 • "Symbolernas Dag i Värm-Dal blev en lyckträff i Låbyn, Dalsland! Åtta personer var med, fyra-fem intresserade kunde inte komma, men hade anmält sig att vara med i det symbolnätverk som bildades. Vi målade och skrev symboliskt och åt gott inomhus, solade, fikade och planerade utomhus i solgasset framför söderväggen. Några är föreningsmedlemmar och fler har symbolutbildning, ett par stycken har ingen men är på god symbolisk väg. Här i glesbygden är vi glada att det nu finns ett nätverk där vi kan utbyta erfarenheter om symboliska uttryckssätt"
 •  
 • Detta är Ringar på vattnet - på riktigt!


  alt

 

Mars 2013

 

Om symboler och Symbolernas Dag på YouTube!

 

Under de senaste åren har Symbolföreningen aktivt undersökt och provat sig fram i nya sociala media. Det började med att vi lanserade en ny hemsida. Sedan skapade vi Facebook-gruppen ”Symbolföreningen – Insidan” (endast för medlemmar) och i höstas etablerade vi en öppen Facebook-sida ”Symbolföreningen - Ringar på vattnet”. Det har varit lärorikt och fascinerande att se vilket intresse och gensvar som finns därute.

 

Så varför stanna vid detta, tänkte vi, och lät vår ”urmoder” Dorothy Béen, ta plats i studion och spela in tre korta filmer som nu ligger på YouTube. ”Välkommen till Symbolernas Dag”, ”Symboler i vardagen” och ”Om drömmar – dröm om”. Klicka på bilden för att komma till filmerna.

 

alt
I dagsläget har filmerna haft ca 60 visningar – undrar hur många vi kan komma upp i om vi alla hjälps åt att dela dem? Tänk vilken möjlighet till att marknadsföra det vi gör! Vår plan är att under Symbolernas Dag 20 april filma snuttar som visar hur det går till i praktiken. Åke Högberg, Symbolon, har redan publicerat tre filmer, en intervju med honom själv och två filmer som visar hur ett terapeutiskt symbolarbete kan se ut i praktiken. Kanske det är någon annan som också har lagt ut filmer? Tipsa oss så hjälper vi till att sprida dem.

 

Nätet i all ära men ibland är det trevligt att kunna plocka fram ett papper som går att spara och bläddra i, så vi har även tagit fram en folder – som beskriver vad symbolarbete kan vara och informerar om föreningen. Den kan t ex spridas under Symbolernas Dag. Kom gärna in med synpunkter så vi kan göra den ännu bättre. Här finns foldern (sid 1 + sid 2) att ladda ner.

 

Elena Wallén Björkenäng (ordförande Symbolföreningen, mars 2013)

 

Februari 2013

 

Modig nog att leva sin egen verklighet

Häromdagen letade jag efter en saga som skulle passa in i en kursserie som jag snart ska starta. I mitt letande hittade jag “Björnen med månskäran”, en saga man kan hitta i Clarissa Pinkola Estés “Kvinnor som slår följe med vargarna”. Jag tog ett steg in i berättelsen och började uppleva de meningsbärande orden. Jag tillät min själ att följa med och ganska snart hade sagan väckt upp känslor och tillät mig att få Aha- upplevelser. För det är vad ord gör som bär på flera djup. Hur hör då en saga ihop med att vara modig nog att leva sin egen verklighet?

 

Enligt mig väcker sagor och myter, och allt det som hör ihop med den symboliska världen, min verklighet till liv. Symbolen startar processer som gör att jag kan skala bort den fernissa som jag med åren penslat på mig själv. Lager som jag i stunden, omedvetet men även medvetet, ansett som nödvändiga för min överlevnad. Visst kan man se det som att jag levde min verklighet även med fernissan på, men en verklighet som skapades utifrån ett jag som var i försvar.

glassol

 

Det är inte alltid som vi behöver förstå den läkande process som symbolernas värld har, det räcker gott med att uppleva och känna effekterna när vi tagit till oss en vacker berättelse eller satt penseln till ett papper och målat det som handen vill. Symbolerna blir den där lilla väckarklockan som talar om för oss att här finns något mer. Något mer som gör att vi blir nyfikna på vad mer det finns där inom oss. En bild kan ge dig en idé om hur du ska förhålla dig till en situation likväl som den kan visa hur ett team samarbetar. Variationerna och möjligheterna är verkligen oändliga inom det symboliska arbetet.

 

Att lyssna på sina känslor, sin kropp är modigt och i allra högsta grad är det att ta till sig verkligheten. Sin egen verklighet eftersom en bild, en dans, myt eller saga säger olika saker till oss alla. Jag vill uppmana alla som inte har fått en möjlighet att ta till sig det här fantastiska verktyget att försöka ta del av detta under Symbolernas dag. Symbolernas Dag kommer att vara på flera olika platser i Sverige den 20 april och du hittar var här på hemsidan och på facebooksidan Symbolföreningen Ringar på vattnet.

 


Malou Thorman (Livlustbalans och medlem i Symbolföreningens Redaktionsråd, februari 2013)

 

Januari 2013

 

 

Självinsikt med hjälp av symboler

 

Har idag igen fått uppleva kraften i att använda symboler och metaforer för att förklara något svårt och ganska jobbigt. I mitt eget ständigt pågående utvecklingsarbete utmanar jag mig så ofta jag kan genom att själv dyka ner i symbolvärlden. Ibland klarar jag det på egen hand genom att måla och skriva, men det är så mycket kraftfullare att göra det med andra. Helt plötsligt ser jag saker som jag inte såg själv, ofta saker jag inte vill se. De blir förklarade med nya bilder, nya symboler som ger den där sista pusselbiten för att jag ska se det självklara och ibland smärtsamma.

 

elena blogg

 

 

Kommer hem fylld av en ny upptäckt och prövar mina nya vingar genom att försiktigt måla och skriva om det jag upplevt. Det är en tudelad upplevelse, å ena sidan stark och hur tydlig som helst men å andra sidan flyktig som en förnimmelse som riskerar försvinna om jag försöker fånga den för mycket.

 

Kan förstå hur mina klienter känner när de säger ”det blev inte alls som bilden jag har i mitt huvud”, precis så är det. Tänk om jag kunde fotografera direkt inne i huvudet, eller filma. Vilket material! Så vad brukar jag säga till mina klienter när de är frustrerade? Det blir som det ska, bilderna kanske ska vara kvar i huvudet just nu, kan du uttrycka dem på något annat sätt – dansa eller sjunga, börja med färg och form och låt resten komma av sig själv.

 

 

Jag börjar jobba med en ny grupp om ett par veckor på temat Sunt Liv. Är så tacksam för det och för att jag ger dem möjligheten till ökad självinsikt med hjälp av alla våra fantastiska verktyg.

 

 

Elena Wallén Björkenäng (ordförande Symbolföreningen, januari 2013)

 

 

Traditioner

 

Jag ska bli mormor under nästa år om allt blir som vi hoppas. En fantastisk varm känsla kom över mig idag när jag hängde upp adventsstjärnan och tände det första ljuset. Nu får jag ett nytt tillfälle att skapa nya traditioner och ritualer och denna gång som mormor. För mig skapar ritualer och traditioner trygghet och visar vad som är viktigt och vad som komma ska. Vilka mormor/farmor ritualer jag vill ge mina barnbarn? Att förbereda för advent och jul får mig att tänka på nyår, påsk, midsommar. Vad minns jag själv från när jag var liten? Det är ofta små saker som betyder så mycket.

 

Jag minns att vi åkte på Hästveda marknad och köpte min krans med blåklint och prästkragar till midsommar afton. Jag minns födelsedagsbrickan på mina födelsedagar. Och känslan av att vakna på julaftonsmorgon. Min pappa berättade för mig om att de inte hade så mycket pynt och så till sina jular. Hans mamma plockade bort alla dukar och prydnader veckan före jul. Hon tvättade och dammade allt. Så veckan före var hemmet ganska kalt. När barnen lagt sig dan före dopparedagen tog hon fram allt igen och dekorerade. När pappa vaknade på julmorgonen tyckte han att hemmet var så vackert.

 

camilla4

 

Mina ”mamma traditioner” har bland annat innehållit en mamma/dotter dag när första mensen kommit. Smink på vardagarna från sjunde klass. Vi har firat alla jular hemma. Tårta på skolavslutning. Tandfén har kommit efterhand som tänderna lossnat. Påskäggen har vi gömt varje år. En vacker blommig mugg med texten Hjärtliga gratulationer tas bara fram till den varma chokladen på födelsedagarna. Och mycket mer…
 

Allhelgonahelgen, namnsdagar, kanelbullensdag, våffeldagen, skördefest - Vad ska jag välja och varför? Mina tankar snurrar. Åh vad jag längtar… Nej nu är det dags att släppa framtidens traditioner och landa i dagens. En härlig adventstid önskar jag er alla och en Fröjdefull Jul.

 

Camilla W Sand, ledamot styrelsen (december 2012)

 

December 2012

Helande symbolverktyg och möten!

 

När jag blev sjuk i utmattningsdepression, hittade jag fram till nya redskap. Med hjälp av färg och form kunde jag fånga det som fanns inom mig. Det kunde jag se på, betrakta. Min målning, mitt lerkärl kommunicerade med mig. Jag kunde vända och vrida på det, betrakta från olika håll, på olika avstånd. Jag kunde gå ifrån en stund och sedan komma tillbaka. Jag kunde se olika former, färger, symboler. Sprickor i leran sa mig att livet hade spruckit, så att energin rann ut.


När jag var åter i tjänst som diakon, och mötte levande människor med olika sprickor i själen, ja då hade jag ett nytt redskap att erbjuda. Med ungdomar på väg ut i livet. Med sökare efter tro och livsmening. Med sörjande i ohälsa och hälsa. Med föräldrar som mist barn. Kvinnor och män. Människor i alla åldrar. Människor, alla med olika ryggsäckar. Svenskfödda och utrikesfödda. Människor som lever tryggt och människor i flykt. Harmoniska och stressade. Alla lika olika. Det var helt fantastiskt. Så påtagligt. Så skönt att kunna erbjuda något att ta i – och nå djup! Flyktingmannen som målade en elefant, han ville vara stark som en elefant för sina barn. Kvinnan som kom med en hopknölad målning som hade blivit FEL. Hon ville börja om…

När jag ordnar heldagsretreater, en hel dag i tystnad med meditationer, god mat med vacker dukning och symboliska blickfång, finns det alltid möjlighet till skapande. Med lera och färger. De dagarna är speciella, ger vila och fördjupning och en skön prat fri gemenskap! En meditationspromenad öppnar själ och sinne och låter kroppen landa i nuet.

 

 Att få vara både diakon och symbolpedagog, ja det är härligt i möte med människor!

 

Marit Johansson, Symbolpedagog och Diakon, KreativAnde (november 2012)

 

Oktober 2012

 

Oj vilka splash det blev!

 

Jag är fortfarande uppfylld av ett fantastiskt medlems/årsmöte i Stockholm. Vilka dagar det blev och vilka medlemmar vi har! Temat var framtiden för symbolerna och symbolföreningen och det skapades så många spännande, kreativa idéer för hur vi kan verka i framtiden. En spännande vision av en förening som satt symbolarbete i alla dess former på kartan på ett tydligt och odiskutabelt sätt. Det känns både inspirerande och utmanande att få leda arbetet vidare med en delvis ny styrelse. Vi har fått in fler ledamöter och skapat ett redaktionsråd som kommer hjälpa till med vår närvaro i sociala media. Det verkar dessutom som en ny region spirar i södra Sverige. Nya styrelsen och rådet kommer snart presenteras här på hemsidan tillsammans med materialet som togs fram.


splash 2


Förutom att prata om framtiden fick vi förstås njuta av flera symbolövningar – vi minglade, tittade på film, besökte grodriket, färdades tillbaka till viktiga landskap/platser, målade våra magiska armar, mediterade, prövade på drama och avslutade med att manifestera våra egna bidrag till att skapa ringar på vattnet genom att symbolisk kasta en sten i vattnet. Vilka plask det blev!


Elena Wallén Björkenäng (ordförande, oktober 2012)

 

Manifestation och förståelse av här och nu ger frihet och kärlek till alla!

 

Symbolspråket och dansen har för mig varit ingångsportar till symbolvärlden. Att vara här och nu, få känna och uppleva att likt ett barn få ha roligt, vara positiv och fri. Inte behöva vara snäll, lydig och anpassa sig. Den mentala delen har dock saknats, så jag sökte en metod som med ord kunde binda ihop och förklara saker så de blev lättförståliga. Jag hittade psykosyntesen och Robert Assagioli (1888-1974) och den stämde överens med mina egna åsikter och erfarenheter bl a för att den utgår från det friska i människan. Han ville skapa en psykologi som gav uttryck åt det sant mänskliga (impulser och drifter) såväl som kärlek, vilja, skönhet, kreativitet, glädje, visdom och andlighet.

 

Att berätta och använda symboler är väldigt effektivt för dem som inte har talets gåva i t ex chocksituationer eller låsta kroppspositioner. Tillsammans med en grupps hjälp och förstärkning, kan man lösa upp sina problem, trauman, sorger. På ett lekfullt, tryggt och igenkännande sätt, kommer vi i kontakt med barnet som aldrig behöver vara ensamt, prestera eller vara rädd utan duger precis som han/hon är.


Mredig blogg

 

Psykosyntesen är väldigt vuxen i sitt sätt att agera och lägga fram de olika delar som man arbetar med. Symbolvärlden är som busiga småbarn utan hinder och bara med möjligheter. De vänder och vrider på allt och kan helt utan gränser vara här och nu, känna och uppleva. Där finns hopp, tro, ljus, lycka och glädje.Jag liknar detta med en familj. Alla behövs för att fungera fullt ut. Psykosyntesen (föräldern) är själva fundamentet, den mentala metoden, och ger symbolspråket och dansen (barnen) möjlighet att växa upp, bli vuxen och få styrka.

 

Stenen kan inte lekfullt göra ringar om inte vattnet fanns där i sitt trygga, välsammansatta fundament, och är bärande!

 

Maria Redig, Lifecreation (oktober 2012)

 

Augusti 2012

 

Mytos Förlag ser dagens ljus


Det började för fem år sedan. Jag hade skrivit klart en novellsamling i realismens anda. Jag hade tagit del av olika familjers tragiska öden och ställt samman en bok som handlade om utsatta barn. Men det ville sig inte - prosan hade oavsiktligt tagit sida. Något annat kanske hade varit omöjligt, att inte ta barnens parti. Samtidigt som det kan vara förödande för konsten.

 

När jag började skriva igen, för två år sedan, var det annorlunda. Jag hade kommit in i en intensiv drömperiod och jag skrev ner drömmarna när jag vaknade. I nästa steg utgick jag från ett drömfragment och litade på att bilden skulle föra mig vidare. Senare, när jag hade börjat symbolpedagogutbildningen förstod jag att det var en slags visualisering där jag guidade mig själv. Berättelserna fick en egen inneboende logik - drömmens, och jag överraskades hur berättelserna utvecklade sig. Resultatet blev berättelser som var symboliska, samtidigt mänskligt realistiska i bemärkelsen hur det undermedvetna kommunicerar. De hängde också samman på ett intuitivt sätt. Karaktärer återkom och berättelser hängde ihop metaforiskt och symboliskt.

 

När jag var klar kändes det ärligt och mänskligt. Min tanke var att berättelserna borde kunna bli betydelsefulla även för andra, om än fyllda med mening utifrån läsarens person och bakgrund. Jag ställde samman novellerna i en samling och tog hjälp av en dramatiker / kritiker. Hon uttryckte ungefär: "det vore en skam om boken inte kommer ut, den är meningsfull och betydligt bättre än mycket annat som ges ut idag".

 

Sen kom det kritiska skedet: boken refuserades av förlagen. De är restriktiva till noveller eftersom de inte säljer. I det här skedet kom också tvivlet - kanske var boken inte tillräckligt bra? Samtidigt återkom jag till känslan att berättelserna var ärliga och meningsfulla och att den borde vara värd att ge ut. Jag bestämde mig till sist för att starta eget förlag. Jag tror inte att boken blir någon storsäljare, men jag är stolt över den och hoppas att andra kan få ut något av den. Tanken är också att förlaget på sikt ska ge ut andras litteratur. Inriktningen är mytologiska och symboliska böcker. Områden som kan låta nischade - även om vi som tillhör symbolvärlden vet att det mer handlar om ett annat sätt att läsa litteraturen.

 

Min förhoppning är att Mytos Förlag på sikt förmedlar mer mytologisk och symbolisk litteratur till världen. För jag tror att vi behöver det - i rotlöshetens, fragmentens och de ständiga förändringarnas tid.

 

Robert Stjernström - blivande symbolpedagog, är aktuell med boken "Säg att du kan se den här". (28 augusti 2012)

 

 

Juli 2012

 

En symbolisk höst framför oss!

 

ringar på vattnet

 

 

Nu är det dags att ta sommarledigt, så även på Symbolföreningens hemsida! När vi summerade vad föreningen åstadkommit det senaste halvåret blev vi själva lite förvånade!

 • Bl a en ny hemsida som blir alltmer välbesökt, en markant ökning av aktiviteter och antal medlemmar i vår Facebook-grupp.
 • Vi har genomfört historiens första Symbolernas Dag som uppmärksammades i både press och lokalradio och gav oss lärdomar och inspiration för att satsa på nytt nästa år.
 • Många spännande diskussioner kring symbolarbetets framtid, både vad gäller kurser och utbildningar och hur vi kan fortsätta sprida kunskap och medvetenhet i våra dagliga värv.
 • Till sist ett rejält uppsving för det regionala arbetet, där Region Väst går före som en ledstjärna. Vi i Stockholm känner oss taggade och utmanade och det har ryktats om att det börjar bubbla i södra Sverige.

 

Jaa, som ordförande i föreningen känner jag mig väldigt stolt över vårt arbete. Mina kollegor i styrelsen gör ett fantastiskt jobb, fast det skulle inte räcka så här långt om vi inte fick härligt gensvar och påtryckningar från alla er medlemmar. Så fortsätt med det!

 

Det känns lite konstigt att redan nu tänka på hösten, men vi har påbörjat planeringen av de traditionella medlemsdagarna och ser att det kommer bli ett fantastiskt möte! Vi tänker spinna vidare på temat hur vi sprider kunskap om symbolvärlden och tycker att bilden ovan väcker många tankar: vilka stenar (eller andra föremål) kan vi kasta i vattnet så att de sprider stora, fina ringar? Vad skulle hända om alla våra ca 150 medlemmar kastar varsin sten…

 

Vi hoppas att vi får träffa många av er i Stockholm den 20-21 oktober så vi kan testa detta! Önskar er en underbar sommar och många uppfriskande symboliska upplevelser!

 

Elena Wallén Björkenäng (ordförande Symbolföreningen, juli 2012)

 

 

Juni 2012

 

Att sörja förlorade platser. Om landskapet som identitetsskapande.

 

Vargen, lon och skogen. Hagen, ängen, gläntan. Klippan, stranden, tjärnen. Vad händer med människans själ och identitet när det öppna landskapet krymper, stängs och förfulas? När skogen huggs ner, rovdjuren skjuts och fåglarna tystnar? När tillgången på strövtåg i naturen beskärs och begränsas? När man varken kan vandra i skogar eller längs sjöar och stränder? När miljöförstöringen - den stora och den lilla - tilltar, med oåterkalleliga förändringar: gruvdriften som lämnar öppna sår i landskapet, skövlingen av regnskogen med utrotning av oersättlig fauna som följd, exploateringen av Arktis med smältande isar och svältande isbjörnar. Vad är det vi sörjer och saknar? Att leva granne med kalhyggen istället för en levande skog? Att ha en asfalterad gård istället för grönskande natur utanför fönstret?

 

Det här var några tankar jag inledde med, och arbetade kring, på min workshop på Psykoterapimässan i maj 2012. Tankar och teorier om platsens betydelse för människans identitetsutveckling har sysselsatt mig under det senaste decenniet då jag läst och skrivit om hur migrationen påverkar en människas uppfattning om sig själv.

 

Workshopen tog utgångspunkt i musiklyssning som väckte känslor och minnen, därefter målade deltagarna sina inre bilder och minnen som vi sedan samtalade om. Erfarenheter av saknade platser, platser de längtade efter och vad dessa symboliserar i deras liv, samt migration inom såväl som från ett annat land till Sverige, delades. Sorgen och saknaden kunde symboliseras av ett djur, en landskapsbild eller en sång. Samtalet mynnade ut i att en förlorad plats vi inte kan återvända till i verkligheten, istället kan bevaras inom oss och därmed ge tröst och ro.

 

Läs Nadjas hela berättelse här.

 

Nadja Gruberg, MA i Expressive Art Therapy, Dipl. Uttryckandekonst terapeut, Dipl. Bildterapeut, Fil. kand. i pedagogik, Aukt. Dramapedagog, utbildad i psykodynamisk samtalsterapi och GIM (11 juni, 2012)

 

Maj 2012

 

Symboliskan

 

 

Första gången jag hörde ordet symboliskan var i Göteborg förra våren under Modet att möta det omedvetna.Först studsade jag till lite, innan begreppet förflyttade mig till en ö med fast mark under fötterna. Språk är ju användbara verktyg när de används så att de leder till ökad förståelse inuti människan och mellan människor. Symbolerna, liksom symboliskan agerar, när de används vardagligt och naturligt, utan prestige.

 

Språk är brospann som binder samman folk och individer, byar och kulturer. Symboler, våra egna – inte andras, bär oss längre, oändligt högre och oändligt djupare, än orden gör. (Visst, ord är ju också symboler, men lite nötta.) Symbolernas osynliga byggnadsverk tar oss över skrämmande avgrunder mot nya begripligheter och detta med ljusets hastighet. När vi väl är över i det nya, hittar vi inte vägen tillbaka och behöver den aldrig mer. Vi färdas framåt och vidare i ett självklart läkande...

Jag kan minnas en händelse under en av mina BILDDAGAR. Vi berättade och samtalade om bilderna vi framställt. En deltagare sa något och alla blev helt tysta - en lång stund. Vi tittade oss omkring lite yrvaket. Det kändes som om vi alla förflyttat oss till en ny plats inuti oss. Vi försökte komma ihåg vad som sagts, men ingen visste. Ingen mindes. Och luften var ny och fräsch!

 

Upplevelsen bor i mig än, någonstans i djupet, fastän det är några år sedan. Det var symboler som verkat.

 


(Astrid Ståhlberg, ledamot styrelsen, 23 maj, 2012)

 

 

April 2012

 

Vår tid, vad vill vi minnas?

 

90 år gammal sitter jag på en speciell plats och betraktar yngre i en skapande verkstad. För 43 år sedan minns jag med inspiration, hur vi pedagoger med några få trevande besökare återfann symbolspråket. Insikter lyftes ur olika kreativa uttryck; behov identifierades, energi tjuvar/källor förtydligades, modet återfanns och mål formulerades liksom sätt att nå dem.


Symbolernas dag, lördagen den 21a april 2012
, såg sitt första ljus, en historisk dag. En födelsedag som vi med stolthet har firat på olika vis. Jämförbart med nationaldagar, en nations födelse med eget språk, symbolspråket! Det blev en nation utan eget land, en gränslös. Där symbolfolket finns upprätthålls grad av medvetande genom sin skapande tillåtande kultur, i färg och form, bland myter och sagor.

 

Jag minns stegen som följde från den dagen. En medveten viljevandring med framgångsrika resultat och betydelsefulla möten; kommun & landsting erkände symbolpedagogiken som komplement i läkande processer. Patienter fick möjlighet att för sin patientavgift delta i kreativa övningar på alla vårdcentraler. Inom skolan, både privata och kommunala, erbjöds elever och anställda tillgång till sitt symbolspråk. Lika självklart och naturligt som undervisning i modersmål.

 

Vi började arbeta mer tillsammans. I samarbete bidrog vi till att skapa den nya kulturen, vi stannade upp för att reflektera och i sund tillväxt började vi hushålla med resurserna. Tacksam idag för att kunskap värderades, att vi fått leva gott och rikt på vårt återfunna symbolspråk.

 

Karin Axzell, onsdag den 21 april, 2055 – en högtidsdag, symbolflaggan är hissad.

 

 

Symboliskt författande på Kovalam beach, Kerala, Indien.

 

Jag hade hyrt ett hörnrum med utsikt över en stor fyr åt ena hållet, fint att sitta på kvällen och se ljusstrålen snurra. Åt andra hållet var en lång strand, kantad med palmer. De som ägde stället pysslade om mig och bjöd på små knubbiga bananer och god indisk frukost varje morgon, riktigt god.

 

Jag vaknade kl 7, gav mig ut och gick eller joggade en kilometer på stranden och hjälpte fiskarna dra upp nät. Skrev sedan på min bok i mitt vackra rum hela dagen tills det var dags att titta på hur den stora apelsinen sjönk ned i havet. Så vandrade jag i skymningen i väglabyrinterna bakom byn, lyssnade på musik från tempel och åt något gott. Drack inget öl eller vin, bara te med kardemumma. Det kändes väldigt hälsosamt.

 

Både vattnet och luften höll ca 25-30 grader och det blåste ständigt en svalkande bris från havet. Jag tog kontakt med någon varje dag för att inte känna mig ensam och alla blev glada. Många har nog lite tråkigt på sina semestrar. Skrivandet på boken gick bra, nästan löjligt hur positivt det låter med det är sant. Pröva!

 

Åke Högberg, Symbolon (3 april, 2012)

 

Mars 2012

 

Se på film med symbolglasögon!


Det var gruppvecka 5 på Symbolon Roslagens symbolpedagogutbildning och gruppen ”La Loba-vildkvinnan”, träffades runt trumman, natursymboler och eld. Vi började med en trumresa till underjorden där många träffade sitt kraftdjur. Med detta i bagaget fortsatte veckan med syfte att integrera kvinnliga och manliga sidor. Vi använde lera, dans, färg, dikt och film.

 

Deltagarna hade symbolglasögon på när de gick in i Varg och Mamma Mia, de identifierade sig med någon i vardera film och lät de två träffas i en visualisering. Vad som hände är hemligheter, men spännande var det. En stor del av veckan höll deltagarna i själva. De fick hålla i varsin meditation och varsin bildgrupp, med kurskamraterna som deltagare. Alla är duktiga pedagoger och använder symbolverktygen som ”proffs”.

 

Det är en ynnest att få vägleda blivande symbolpedagoger, att befinna sig i Mytos är utvecklande och helande för både kropp och själ!

 

Mona Österberg/Symbolon Roslagen, Väddö (19 mars, 2012)

 

 

Drömmen

 

 frankrike

En gång drömde jag om ett äldreboende i Italien. Grunden kom från min egen längtan till ett varmare klimat, framförallt när höst- och vinterstormarna härjade. På den tiden arbetade jag som vårdlärare. När jag invigde mina adepter i idén blev de lyriska. ”Vi vill jobba där!”, var en vanlig kommentar. Så gick tiden och något äldreboende kom inte till stånd, men drömmen fanns kvar.

 

När mina arbetsuppgifter blev för fyrkantiga kom en annan längtan upp till ytan. Längtan efter det kreativa! Från anatomi till drömmar. Från läkemedelsräkning till sagor. Från administration till bilder. Jag mötte Britt som också ville vidare och vi gick symbolpedagogutbildningen. Våra fyrkantiga världar förenades med den runda och det blev en helhet. Vi mötte Ann-Kristin som hade samma längtan. Så föddes Symbologik. Drömmen bytte skepnad och nu var det i stället en kursgård vi ville ha. Det blev en femrumslägenhet i Kristianstad. Vi var lyckliga!

 

 frankrike2

 

Så en kväll vaknade den gamla drömmen. Den hade egentligen aldrig försvunnit, bara vilat en stund. Åhörarna var gamla vänner, boende i Sverige men också ägare till ett hus i södra Frankrike. ”Varför gör ni inte en kurs i vår by?”, blev frågan. Sen gick allt fort! Jag informerade Britt och Ann-Kristin. Vi åkte dit och blev förälskade i den lilla byn med sina sneda hus och smala gränder. Vi mötte svenska Maria som just hade startat ett B&B. Allt stämde och vi bestämde oss. Nu gör vi det! I höst blir det verklighet! Vår första symbolkurs i Frankrike! Läs mer på vår hemsida www.symbologik.se.

Christin Olsson/Symbologik (6 mars, 2012)

 

Februari 2012

 

Att använda symboler i livet!

Vi skrev tidigare om fokus, att man kan se symboler över allt, och visst är det väl så att det vi fokuserar på, är det vi får mera av. Att använda metaforer i det symboliska arbetet frigör tankar, kreativitet och humor, metaforer hjälper oss att klä saker i ord som annars skulle vara svåra att uttrycka.

 

Det är så fantastiskt när man kan hjälpa människor att se sina resurser, att se möjligheter i sina egna idéer, att skapa bra mål och återuppliva sin kreativitet.


Varje människa bär på sin egen sanning och den sanningen är rätt ur den personens perspektiv, det är genom mina berättelser om mig själv och min omvärld jag skapar mitt perspektiv. De problem jag upplever är egentligen ett uttryck för frustrerade drömmar säger McAdam P Lang. Tänk att få klä dessa frustrerade drömmar i symboler och ge uttryck för dem på ett sätt jag aldrig gjort förut, för att kunna läka och gå vidare.


Den 21 april, på Symbolernas Dag, får vi möjlighet att visa omvärlden hur symboler kan användas i livet och skapa nya perspektiv.

 

Tine Winther, ledamot styrelsen

 

(28 februari, 2012)

 

 

Januari 2012

 

Symbolernas Dag!


Tänk vad många vi är från norr till söder som använder symbolarbete på massor av olika sätt! Jag tror att det finns lika många sätt att arbeta ”symbolinriktat” som det finns symbolpedagoger och terapeuter!

 

Nu känns tiden mogen att samla ihop oss och gå ut och visa vad vi gör. Hur fantastiskt berikande det är! Lördagen den 21 april, 2012 utlyser vi till Symbolernas dag. Vi vill uppmuntra dig som medlem att hålla lokala aktiviteter, öppna för allmänheten. Gör något litet eller gör något stort. Gör det ensam eller tillsammans med andra! Dela med dig och sprid symboliskan. Att vi gör det var och en för sig men ändå tillsammans denna dag, tror jag kan ge en enorm energi genom hela landet!

 

Vi i styrelsen tänker att detta kan bli en återkommande manifestation. Att varje vår utlysa symbolernas dag och låta det bli ett avstamp för vårt vidare arbete framåt. Så var med och sätt symbolarbetet på kartan du också. Vi vill att alla skriver in och berättar för oss vad ni tänker och planerar så vi kan inspirera och peppa varandra och hjälpa till att sprida information om alla aktiviteter, denna fantastiska dag.

 

Camilla W Sand, ledamot styrelsen

 

(22 januari, 2012)

 

Symboler överallt!

 

Jag vet inte om det handlar om fokus, om slumpen eller någon överordnad energi, men den senaste tiden tycker jag att det händer mer och mer i symbolernas värld. Allt fler pratar "symboliska" och hittar tillämpningar som är innovativa och intressanta. När jag börjar nysta i ett hörn slutar det oftast med ett stort nystan! Det är så härligt att det finns väldigt få gränser för vad symbolarbete är!

 

Vår ambition i styrelsen och föreningen är att fortsätta göra vårt intresse, och för många levebröd, synligt på många sätt. Den här hemsidan är bara ett sånt medel, vi finns även på Facebook och många medlemmar både bloggar och twittrar. Men sociala media i all ära, att få träffas och göra övningar tillsammans är ju ändå det som verkligen berikar - ni kollar väl på våra regionssidor för att se vad föreningen arrangerar i landet.

 

Och - den stora nyheten 2012 är att vi kommer att utlysa Symbolernas Dag under våren. Vi tänker oss en dag då våra medlemmar håller i lokala aktiviteter, öppna för allmänheten. Mer information kommer löpande på hemsidan.

 

Jag önskar er alla ett gott symbol-år!

 

Elena Wallén Björkenäng, ordförande

 

(9 januari 2012)

 

December 2011

 

Det har kommit många uppskattande kommentarer om den nya hemsidan, som vi är glada för.
Här är några exempel:

 

”Jag var in och tittade på den nya hemsidan. Jag tycker att den är jättefin.

 

Fastnade i ett klipp om faran med en berättelse. Det var intressant och fick mig att börja fundera kring mindre märkbara företeelser som påverkar vår uppfattning och våra ställningstaganden när vi gör värderingar kring rätt och fel.”

 
* * *

 

”Grattis till den nya hemsidan. Den ser betydligt modernare ut, den gamla var ju ganska antik i sin utformning. Ser också att ni får betydligt bättre dynamiska möjligheter. Det är kul.

 

Lycka till!”
hälsar Göran (som var med och webdesignade den gamla hemsidan för 10 år sedan)

 

* * *

 

”Vilket fantastiskt jobb ni lagt ner, snyggt.
Så kul att surfa runt och hitta så mycket.”

 

* * *

 

”Fint arbete. Jag tycker det ser fantastiskt ut.
Fastnade och började läsa under Inspiration....”


* * *

 

"Kanonfin. Mycket bra jobbat :)”

 
* * *

 

”Hej och tack, det var en jättefin hemsida vi har fått nu.”

 

Det lovar gott för fortsättningen. Förutsättningar och ambitioner finns för en hemsida där det vid varje besök finns något värt att upptäcka och inspireras av.

Vi ser fram mot och önskar oss alla

 

ETT GOTT och SYMBOLRiKT NYTT ÅR

 

 

(Dorothy Béen, 2011-12-23)

 

 

Symbolvänner!

 

Det är en stor glädje för oss att här och nu kunna presentera Symbolföreningens nya hemsida.

 

Den är inte färdig än på långa vägar, och kanske den aldrig ska bli det heller.

 

Men vi har något att utgå från som ger oss helt andra möjligheter än tidigare att skapa ett innehåll tillsammans. Vi inbjuder er alla att medverka.

 

 Med denna blogg, aktivitetsmenyer, regionernas egna sidor, Månadens medlem och vår Facebook-grupp har vi betydligt utökat våra sätt att visa på den symbolvärld vi verkar i som symbolare.

 

Nu finns program så att vem som helst kan skicka texter till en hemsida. Jag tänker på hur det var för tio år sedan när jag skulle lära mig att sköta den förra hemsidan. Det känns som jag varit med ända från stenåldern. Spännande att fundera över hur vi gör om ytterligare tio år

 

 

Framför oss har vi en tid i mörker. Samtidigt har vi säkert i alla tider samlats kring lägereldar och skapat oss traditioner och ritualer för att lysa upp med verkliga och symboliska ljus.

 

Låt oss tända många ljus i Advent!

Dorothy Béen,

från och med nu en av flera webbansvariga

 

·         I Mälardalen kördes dubbla pass, både lördag och söndag, och deltagarna fick bl a måla. Läs mer och se bilder här.

·         "Vilken härlig symbolernas dag vi hade i Stockholm. Spännande övningar, gamla och nya bekantskaper och många givande diskussioner. Tack alla!" Läs deras dokumentation här

·         "Symbolernas dag i Göteborg blev en kanondag! I strålande vårsol kom 30 personer och deltog i en mix av föreläsningar och kreativa övningar. Verkligen lyckat." Läs en rapport och se bilder här.

·         " I Höör kom 6 personer och provade på vår workshop med måleri och berättande. En energirik och härlig dag! Tack alla som var med och delade denna upplevelse!" Läs mer här.

·         "Symbolernas Dag i Bildsmedjan Steninge/Halmstad var fin och nära. Symboler från barndom, "vuxendom", hinder och framtida mål/skatt. Vi följde andningen in i kroppens blodomlopp och fick vila i hjärtats mitt där vi fann våra tre symboler. Ljus, gjlädje, insikter och fågelsång inramade dagen. Tack och kramar till er som vad med och till alla andra."

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE

Goto Top